Ustadh
Remy

Docent islamwetenschappen
 
Ustadh Remy ‘Abu Safwan’ Soekirman is docent islamwetenschappen bij het Instituut voor Islam Studies – Dar-al-‘Ilm. Hij verzorgt vakken die gerelateerd zijn aan de geloofsleer, Koran, hadiethstudies en het islamitisch recht (fiqh). Met zijn brede kennis kan hij spreken over verschillende thematische onderdelen van het geloof. Hij spreekt graag over het goede gedrag en is daar zeker ook zelf een voorbeeld van. Met zijn woorden weet hij de mensen iedere keer weer te boeien. De ustadh is naast begenadigd spreker ook iemand die bekend staat om zijn zachtheid en mildheid. Het is moeilijk om niet van deze ustadh te houden als je hem hoort of ziet.

Ustadh Remy heeft een universitaire islamstudie genoten aan de Islamitische Universiteit van Madinah – Saudi Arabië aan de faculteit van Oesoel ad-Dien (islamitische theologie). Hij ging vanuit Suriname daar studeren met de insteek om mensen het mooie van de Islam te kunnen bijbrengen, zonder daarbij iemand uit te sluiten. Iets wat hij inderdaad ook waar heeft gemaakt en daarvoor is hij geliefd.
Tijdens zijn studieperiode begeleidde hij ook jaarlijks tijdens de hadj groepen bedevaartgangers uit Nederland. Deze nobele daad verricht hij bovendien tot op heden nog steeds. Na zijn studie kwam hij naar Nederland en was hij vanaf het eerste uur betrokken bij Dar-al-‘Ilm. Hij was ook werkzaam als geestelijk verzorger en is nog altijd actief als prediker.

Ustadh Remy is een begrip in Nederland. Zijn bijdrage aan het verspreiden van kennis en bewustzijn over de Islam is zeker prijzenswaardig te noemen. Hij wordt gerekend tot de pioniers onder Nederlandssprekende imams en was de eerste rondreizende prediker die Nederland kende. Stad en land heeft hij afgereisd en hij was en is nog steeds een inspiratie voor velen. In 2010 ontving hij tijdens het Nationaal Islam Congres een Achievement-Award. Naast al dit heeft hij meer dan tien jaar gefunctioneerd als imam-khatieb (vrijdagsprediker). In 2009 kreeg hij binnen de Javaanse moslimgemeenschap een positie van hoofd-imam toegewezen. Een rol die hij eerbiedig vervult.