Ustadh
Moulay abdallah

Docent islamitische wetenschappen en psychologie

Ustadh Abdallah is docent islamitische wetenschappen en islamitische psychologie bij Dar-al-‘Ilm Instituut voor Islamstudies. Zijn passie en expertise op het gebied van de theologie, hadiethwetenschappen en de historie van islamitische bronnen zijn al heel snel te merken bij hem. Hij is ook breed onderlegd in de Koranwetenschappen en de theorie van de islamitische jurisprudentie (usul al-fiqh). Ustadh Abdallah is bovendien gedragsspecialist. Hij heeft zich gespecialiseerd in de islamitische psychologie en opvoedingsleer, en weet deze ook op interessante wijze te vergelijken met de westerse visies op psychologie en pedagogiek. Zijn analyses en wijze van relativeren zijn enorm interessant voor professionals werkzaam in de GGZ, jeugdzorg, onderwijs en het sociale domein.

Sinds jongs af aan volgde hij in zowel Nederland als Marokko islamlessen in diverse moskeeën. Zijn leergierigheid leidde ertoe dat hij diep gefascineerd raakte in het bestuderen van klassieke islamwerken, waarvan hij analyses maakte. Zijn ijzersterke geheugen voor het opslaan van data, zijn opmerkelijke talent voor wetenschappelijk onderzoek en zijn analytisch vermogen deed hem groeien in vakdeskundigheid. Islamitische namen en gebeurtenissen staan op zijn netvlies geschreven. In 2008 begon hij met werken bij Dar-al-‘Ilm, in de eerste plaats als vertaler van klassieke werken maar al snel groeide hij door in het mee ontwikkelen van studies en werd uiteindelijk zelf ingezet als docent. Aan de Vrije Universiteit (Amsterdam) heeft hij vervolgens islamitische theologie gestudeerd aan de faculteit der godgeleerdheid met een specialisatie in islamitisch geestelijke verzorging, dogmatiek en islamitische educatie. Hij is cum laude (MA) afgestudeerd.
Na zijn opleiding heeft hij aan de Vrije Universiteit als islamonderzoeker en gastdocent islam gewerkt en een boek gepubliceerd over vrijwillig islamitisch jongerenwerk. In de forensische psychiatrie heeft hij als imam en islamitisch geestelijk verzorger gewerkt. Hij rond op dit moment zijn Master Pedagogiek af, met als afstudeerspecialisatie gedragsproblemen bij de jeugd. Momenteel is hij overdag werkzaam in het islamitisch basisonderwijs als godsdienstleraar, identiteitscoördinator en gedragsspecialist.

Ustadh Abdallah is een gedreven islamdocent en onderzoeker die zijn stof tot in de details beheerst. Hij is als een lopende encyclopedie die in zijn verhaal diverse kennisgebieden gemakkelijk aan elkaar koppelt. Hij kan uren achter elkaar in zijn boeken gedoken zijn, maar zijn motto als het om boeken gaat luidt: “Zelfs wanneer een persoon honderdduizend kwesties (uit boeken) leest en onderwijst op het gebied van kennis, maar er niet naar handelt, dan zal het hem geen enkele profijt opleveren” (al-Ghazali).