In het jaar 2002 en 2003 verzorgden wij, naast Den Haag, meerdere cursussen in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Meppel en Antwerpen. Wij werden ook steeds vaker gevraagd als spreker of panellid bij lezingen, conferenties of mediaoptredens. Saoed Khadje richtte zich naast het lesgeven op al de organisatorische aspecten van het Instituut en het ontwikkelen van studies en het studiemateriaal. Remy Soekirman gaf les en begon door het hele land te reizen om lezingen in de Nederlandse taal te geven. Iets wat in die tijd eigenlijk ook nog niet voorkwam. Hij zou in de jaren daarna doorgroeien tot de meest gevraagde spreker die Nederland tot toen kende.

De eerste drie jaren waren enorm actief. Stad en land reisden we af. We organiseerden zo enorm veel. Dar-al-‘Ilm wist in een relatief korte periode zijn stempel te drukken op de moslimgemeenschap, vooral in Den Haag.

In deze fase lieten we bovendien een website bouwen, iets wat voor die tijden in Nederland als moslimorganisatie nog echt niet gebruikelijk was. In het najaar van 2003 lieten we voor het eerst professionele flyers ontwerpen en bedachten de teksten en concepten. Het was allemaal pionierswerk. Wij hadden geen voorbeeld aan anderen zoals nu wel het geval is. Sterker nog, wij werden in de jaren daarna juist een voorbeeld voor andere organisaties alhamdoelillah.