Skip to content

Islamitische Psychologie

De werking van de menselijke psyche willen doorgronden en het willen verklaren van emoties en gedrag, heeft menig filosoof, theoloog, ethicus of wetenschapper al vele eeuwen beziggehouden. Waarom gedragen mensen zich zoals ze doen in bepaalde situaties of onder bepaalde omstandigheden?
Studie duur:
6 weken
Standaard lestijden:
18:15 – 21:15
Studiebelasting:
1 keer per week en huiswerk
Vooropleiding:
HBO/WO denkniveau vereist
Niveau:
HBO/WO; interactief

Hoe maakt men keuzes en hoe kunnen omgevingsfactoren invloed hebben op iemand? Wat is de rol van erfelijkheid en aangeleerd gedrag? Hoe beïnvloeden mensen elkaar? Hoe zijn mensen te manipuleren? Hoe sterk is de geest? Hoe ontstaan psychische problemen? Hoe wordt omgegaan met zwaarte in het leven?

Belang en nut van deze studie

Met deze studie kan je de psyche van de mens vanuit islamitisch perspectief leren kennen en spiegelen aan moderne opvattingen binnen de psychologie. Vooral als moslim die hier in Nederland leeft, studeert en werkt moet je niet alleen weten wat de seculiere wetenschap ons leert over psychologie, maar ook wat de Islam hierover bijdraagt en waar het zelfs in verschilt. Je zult versteld staan over de verrijking van jouw kennis. Zeker als je ook te weten komt over enkele klassieke islamitische “psychologen” en hun opvallende visies. Je krijgt nu de kans jouw kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen op academisch niveau en inzicht te krijgen in de moderne psychologie en de islamitische psychologie.

Voor iedere professional en geïnteresseerde

Of je nu vanuit persoonlijke of beroepsmatige interesse meer over islamitische psychologie wilt weten: dit is jouw studie! Deze nieuwe kennis kan je als therapeut, hulpverlener, verpleegkundige, maatschappelijk werker, coach, trainer, onderwijzer of opvoeder direct toepassen in jouw dagelijkse werk en leven. Bovendien is de studie Islamitische Psychologie uitstekend geschikt voor iedereen die vanuit persoonlijke interesse meer van zijn eigen functioneren wil begrijpen en dat van anderen.

De beste keuze

Volgen van de studie Islamitische Psychologie bij Dar-al-‘Ilm is de beste keuze. De docent heeft gedegen kennis van de islamitische bronnen en is goed geworteld in de academische bestudering van de seculiere wetenschap, fenomenologie en geestelijke verzorging. Je krijgt les van een deskundige uit het werkveld die een evenwichtige benadering geeft vanuit religieuze bronnen, van wat wetenschappers hebben verklaard over het onderwerp en vanuit de praktijk en onderzoeken.

Met deze premium studie van Dar-al- ‘Ilm – Instituut voor Islamstudies geef je jouw persoonlijke of professionele ontwikkeling een nieuwe impuls.

Investering: € 270,00

PREMIUM STUDIE
Voor persoonlijke en professionele doeleinde
Psyche van de mens vanuit islamitisch perspectief
Vergroot jouw waarde als professional

Wat voor kennis doe je op tijdens de studie?

Hieronder volgt een overzicht van de onderwerpen die behandeld worden tijdens de studie:

Gedragskennis vanuit filosofisch, religieus en wetenschappelijk perspectief
Ontwikkeling van de psychologiestudie en het doorgronden van de menselijke psyche
Bronnen voor de bestudering van islamitische psychologie
Beginselen in de psychologie en de islamitische psychologie
De wetenschap van het menselijk handelen en het sociale handelen
Ontwikkelingspsychologie
Opvoeding, kinderpsychologie en adolescentiepsychologie
Persoonlijkheidsleer
Gedragsleer
Sociaal gedrag
Stoornissen en abnormaal gedrag

Onze cursisten aan het woord

Had er twijfels over, geloofde niet dat het me zou lukken om Arabisch te lezen, maar ben overtuigd. Ik zal zeker eenieder die wil lezen aanraden het op deze manier te doen. De manier waarop les wordt gegeven, is leuk en erg makkelijk te volgen. Ga zo door.
Een hele mooie & waardevolle studie. Ik heb veel kennis opgedaan en mooie lessen meegenomen voor mijzelf en mijn gezin. Ik voel mij sterker in mijn Imaan en inshallah zal ik een volgende studie weer bijwonen.
Het is in woorden niet uit te drukken hoeveel het voor mij heeft betekend. Ik loop al jaren met de drang om de Koran te kunnen lezen. En als ik al die tekens zag, leek het ook onmogelijk in zo’n korte tijd. De 4 dagen waarin jullie deze cursus geven is Subhan Allah zo goed! Het is ook alleen te begrijpen als je de cursus zelf volgt. Ik zal iedereen aanraden dit te volgen. Ben jullie ontzettend dankbaar! En we belonen jullie met onze hassanat. Tevens is jullie manier van les geven zeer effectief: het herhalen, uitleg geven, humor en enthousiasme! Veel dank!
Ik kwam als een persoon die wel het één en ander wist over Hadith, alleen kon ik niet plaatsen dat er in 23 jaar zoveel Hadiths in omloop waren. Het is zo goed uitgelegd hoe je naar een Hadith moet kijken, waaraan je kan zien of een Hadith authentiek is.
Ik kon het alfabet een beetje, maar niet zo goed dat ik ervan kon dromen. En nu kan ik er bij wijze van van dromen. Mensen verklaarden mij voor gek dat ik in 4 zondagen zou kunnen lezen, maar het is echt zo. IK KAN LEZEN. Aan de snelheid en vlotheid ga ik thuis werken Inshallah. Thanks voor deze ervaring!
Vorige
Volgende

Andere interessante studies

De Islam kent bepalingen over persoonlijke relaties, trouwen, scheiden en nalatenschap bij overlijden. Moslims worden hiermee geconfronteerd, ook in de Nederlandse samenleving. Omdat men vaak niet bekend is met deze bepalingen kan er veel mis gaan of kunnen er misvattingen ontstaan.
Voor iedere cent die je ontvangt of uitgeeft zul je immers verantwoording moeten afleggen. Dus vraag jezelf af of je eigenlijk wel weet of jij jouw geldzaken verricht op een wijze die is toegestaan vanuit de Islam. Hoe bewust ben je je hiervan?
Het belang van leren over de Koran spreekt eigenlijk voor zich, zeker in de huidige tijd en samenleving waar voortdurend over de Koran wordt gediscussieerd. Vooral het krijgen van inzichten over de Koran is tegenwoordig hard nodig. Behalve de inhoud van de Koran is ook kennis over de totstandkoming ervan onmisbaar.

Zie je ons graag bij jouw in de buurt?

Laat hieronder je interesse weten help ons om te weten waar we studies moeten organiseren!
Bij genoeg interesse zullen we zeker de mogelijkheden bekijken om hieraan te voldoen.

Selecteer de stad waar je het dichtbij woont.