Skip to content

Islamitisch Familie- en Erfrecht

De Islam kent bepalingen over persoonlijke relaties, trouwen, scheiden en nalatenschap bij overlijden. Moslims worden hiermee geconfronteerd, ook in de Nederlandse samenleving. Omdat men vaak niet bekend is met deze bepalingen kan er veel mis gaan of kunnen er misvattingen ontstaan.
Studie duur:
7 weken
Standaard lestijden:
18:15 – 21:15
Studiebelasting:
1 keer per week en huiswerk
Vooropleiding:
niet nodig
Niveau:
HBO/WO; hoorcollegevorm, interactief

In deze studie wordt aan de hand van wetteksten uit de Koran en betrouwbare profetische overleveringen het familie- en erfrecht duidelijk en gestructureerd uitgelegd. Tijdens de uitleg hoor je tevens over de historische context van voorschriften en standpunten van rechtsscholen over bepaalde kwesties. Deze worden beknopt en neutraal toegelicht. Het zal jouw inzicht doen verbreden en een beter begrip geven. Tijdens de studie wordt ook stil gestaan bij praktische kwesties die relevant zijn voor moslims hier in Nederland.

De studie is werkelijk verhelderend, omdat je kwesties gaat begrijpen die eerder onbekend, onduidelijk of verwarrend voor je waren. Kennis van het islamitisch familie- en erfrecht is voor iedereen nuttig, misschien wel onmisbaar.

Lees snel verder op de andere tabbladen over de inhoud van de studie en schrijf je daarna in, je zult er geen spijt van krijgen.

Investering: € 225,00

Voorschriften en bepalingen uit de Koran worden simpel maar duidelijk uitgelegd
Je krijgt de nodige diepgang in teksten
Het is een investering voor het leven

Wat voor kennis doe je op tijdens de studie?

Hieronder volgt een overzicht van de onderwerpen die behandeld worden tijdens de studie:

Korte inleiding in het islamitisch recht
Huwelijksrecht
Mahram-structuren en sociale omgangsvormen
Relaties, partnerkeuze en de verloving
Huwelijksbeletselen, huwelijkssluiting en de huwelijkse voorwaarden
Huwelijksregistratie
Rechtsgevolgen van het huwelijk
Islamitisch huwelijksvermogensrecht
Huwelijksconflict, ontwrichting, bemiddeling en verzoening
Huwelijksontbindingsrecht
Scheiden en scheidingsvormen
Rechten van een kind en alimentatie
Afstamming, erkenning, adoptie en pleegouderschap
De rechten en plichten uit verwantschap
Gezag, voogdij en verzorgingsrecht
Het naamrecht
Afwikkelingen bij levenseinde en sterven
Erfrecht en wettelijke erfdelen
Schenkingen
Testament en wilsbeschikking

Onze cursisten aan het woord

Het was super leerzaam! Aangezien Arabisch niet mijn moedertaal is, leek het me in het begin vrij lastig. Door de manier waarop les wordt gegeven had ik het echter snel door! Ik vond de methode super en ik kan nu na 4 zondagen zeggen dat ik de Koran kan lezen! Ik ben erg dankbaar!
De ervaring was zeer prettig en boven mijn verwachtingen. Ik heb heel veel geleerd betreft gezins- en erfrecht. Zal dit zeker doorgeven in mijn omgeving en waar nodig is toepassen In shaa Allah (de onwetenheid in mijn omgeving is groot). Zou het anderen zeker aanbevelen In shaa Allah.
De cursus Islamitische familie- en erfrecht is een verrijking voor iedere moslim. Het oversteeg mijn verwachtingen, omdat een vrij moeilijk onderwerp in goed te volgen stukken is opgedeeld. De genoemde voorbeelden waren duidelijk. Vooral de casus van erfrecht op het eind hebben bijgedragen aan mijn kennis. Zie zie je hoe ingewikkeld het eigenlijk is. Bedankt voor de kennis! DjazzakAllahoe Khairan!
Had er twijfels over, geloofde niet dat het me zou lukken om Arabisch te lezen, maar ben overtuigd. Ik zal zeker eenieder die wil lezen aanraden het op deze manier te doen. De manier waarop les wordt gegeven, is leuk en erg makkelijk te volgen. Ga zo door.
Mijn ervaring met de lessen ‘introductie tot de Hadith’ waren heel leerzaam en uitgebreid. Het is fijn als alles specifiek wordt uitgelegd en je vragen kan stellen. Ik zou het zeker aanbevelen aan kennissen en familieleden, wat ik reeds al gedaan heb. Zij hebben zich al opgegeven voor verschillende studies. Ik heb veel informatie opgedaan en het waren zeer interessante lessen die gegeven werden door een ervaren moslim leraar.
Vorige
Volgende

Andere interessante studies

Doe in korte tijd kennis op van onschatbare waarde: bestudeer in één studiejaar de gehele Koran van kaft tot kaft. Leer over de inhoud, thema’s en structuur van iedere soerah van de Koran. Doe interessante inzichten op over hoe verschillende teksten in de Koran verband houden met elkaar en leer het taalgebruik in de Koran begrijpen.
Voor iedere cent die je ontvangt of uitgeeft zul je immers verantwoording moeten afleggen. Dus vraag jezelf af of je eigenlijk wel weet of jij jouw geldzaken verricht op een wijze die is toegestaan vanuit de Islam. Hoe bewust ben je je hiervan?
Het belang van leren over de Koran spreekt eigenlijk voor zich, zeker in de huidige tijd en samenleving waar voortdurend over de Koran wordt gediscussieerd. Vooral het krijgen van inzichten over de Koran is tegenwoordig hard nodig. Behalve de inhoud van de Koran is ook kennis over de totstandkoming ervan onmisbaar.

Zie je ons graag bij jouw in de buurt?

Laat hieronder je interesse weten help ons om te weten waar we studies moeten organiseren!
Bij genoeg interesse zullen we zeker de mogelijkheden bekijken om hieraan te voldoen.

Selecteer de stad waar je het dichtbij woont.