Islamitisch Familie – en Erfrecht

Islamstudies

De Islam kent bepalingen over persoonlijke relaties, trouwen, scheiden en nalatenschap bij overlijden. Moslims worden hiermee geconfronteerd, ook in de Nederlandse samenleving. Omdat men vaak niet bekend is met deze bepalingen kan er veel mis gaan of kunnen er misvattingen ontstaan. Het is daarom nodig om over dit rechtsgebied te leren.

In deze studie wordt aan de hand van wetteksten uit de Koran en betrouwbare profetische overleveringen het familie- en erfrecht duidelijk en gestructureerd uitgelegd. Tijdens de uitleg hoor je tevens over de historische context van voorschriften en standpunten van rechtscholen over bepaalde kwesties. Deze worden beknopt en neutraal toegelicht. Het zal jouw inzicht doen verbreden en een beter begrip geven. Tijdens de studie wordt ook stil gestaan bij praktische kwesties die relevant zijn voor moslims hier in Nederland. 

De studie is werkelijk verhelderend, omdat je kwesties gaat begrijpen die eerder onbekend, onduidelijk of verwarrend voor je waren. Kennis van het islamitisch familie- en erfrecht is voor iedereen nuttig, misschien wel onmisbaar.

Lees snel verder op de andere tabbladen over de inhoud van de studie en schrijf je daarna in, je zult er geen spijt van krijgen.

Islamitisch Familie - en Erfrecht

Deze studie behandeld onderstaande onderwerpen en wat daarmee verband houdt:

 • Korte inleiding in het islamitisch recht
 • Huwelijksrecht
 • Mahram-structuren en sociale omgangsvormen
 • Relaties, partnerkeuze en de verloving
 • Huwelijksbeletselen, huwelijkssluiting en de huwelijkse voorwaarden
 • Huwelijksregistratie
 • Rechtsgevolgen van het huwelijk
 • Islamitisch huwelijksvermogensrecht
 • Huwelijksconflict, ontwrichting, bemiddeling en verzoening
 • Huwelijksontbindingsrecht
 • Scheiden en scheidingsvormen
 • Alimentatie
 • Rechten van een kind
 • Afstamming, erkenning, adoptie en pleegouderschap
 • De rechten en plichten uit verwantschap
 • Gezag, voogdij en verzorgingsrecht
 • Het naamrecht
 • Afwikkelingen bij levenseinde en sterven
 • Erfrecht
 • Schenkingen
 • Testament en wilsbeschikking
 • De wettelijke erfdelen (inclusief het leren berekenen ervan)

Tijdens de studie komen tevens de rechten van vrouwen in diverse kwesties aan bod, zoals over gelijkheidsbeginsel vanuit islamitisch oogpunt, vermogen en eigendomsrechten, de rechtspositie bij huwelijk en scheidingskwesties, en het erfdeel van vrouwen.

De toepassing van de bepalingen in de Nederlandse context komt ook ter sprake.

De studie is als volgt opgebouwd:

 • Je volgt één keer per week colleges.
 • Per collegedag krijg je twee colleges, met een korte pauze ertussen.
 • Schoolvakanties en vrije dagen worden schriftelijk aan je doorgegeven.

Investering: €225,-

Omgerekend betaal je ongeveer ± €11,- per uur voor professioneel onderwijs.

"Heel leerzaam & verrijkend. Fijn dat het praktisch is en toepasbaar in het dagelijkse leven."
- Souad, Utrecht

"Zeer leerzaam, ingewikkelde materie wordt op duidelijke manier weergegeven/uitgelegd."
- Ilham, Amsterdam

"Heel fijn en leerzaam. De Ustadh geeft gestructureerd les wat het fijn maakt voor de student om les te volgen."
- Muhammed, Rotterdam

"Ik heb het als een leuke en leerzame programma ervaren. Alle thema’s die ik belangrijk vind, zijn aan bod gekomen. Ik zou het zeer zeker ook aanbevelen aan anderen."
- Mariam, Tiel

"Ik heb dit programma als leerzaam ervaren. De kennis over de scheiding was vooral heel nuttig. Ik zou me zo weer inschrijven."
- Ikram, Den Haag

"Ik vond het een super programma! Het programma is beter uitgekomen dan dat ik had verwacht. Het was heel fijn om alles vanaf het begin tot eind te behandelen. Ik heb heel veel dingen geleerd waar ik niets vanaf wist/dacht dat ik het juist wist. Ustadh legt duidelijk en uitgebreid uit, waardoor het makkelijker is om de stof de begrijpen. Ik zou dit programma zeker iedereen aanraden om te volgen."
- Özlem, Roosendaal

"Ik zou deze cursus zeker aanraden om kennis en inzicht op te doen op het gebied van familie- en erfrecht. Ik vond de lessen duidelijk en dit komt door de lesstof van de docent en zijn manier van lesgeven. Moge Allah hem hiervoor belonen. Mijn verwachting vooraf was om kennis op te doen en inzicht te krijgen over familie- en erfrecht. Mijn verwachtingen zijn waar gemaakt. Ik heb zeker geen spijt gehad dat ik hiervoor bijna een uur moest rijden om hieraan deel te nemen. Je zult geen spijt krijgen."
- Fatima, Tilburg

"Na eerdere opleiding: Koran van Kaft tot Kaft gevolgd te hebben, twijfelde ik geen moment. Ik moest en zal me inschrijven voor de volgende studie (met de wil van Allah) De manier van les geven is goed en inspirerend. Ustadh neemt de tijd voor je en elke investering (tijd en geld) is niets vergeleken met de kennis die ik win."
- Hafida, Gouda

"Heel positief, het overtreft mijn verwachtingen. Alhamdoulilah heel veel geleerd. Anderen zou ik het zeker aanbevelen."
- Esma, Schiedam

"Erg leerzaam! Het was zelfs boven verwachting goed, Ma Shaa Allah. Zeer zeker zou ik het aanbevelen. De lessen mogen wel iets meer tijd krijgen. 7/8 lessen zou perfect zijn. Oh! En de # zou handig zijn bij iedere slide."
- Samira, Den Haag

"Meer geleerd dan ik had gedacht. Zeker een aanrader. Dit is al mijn 3e studie bij Dar-al-'Ilm en ik kan al niet wachten op de volgende."
- Ikram, Den Haag

"Erg leerzaam en goede tempo. De Ustad weet je gedurende 3 uur bij de les te houden. Overtreft de verwachting. Zeker aan te bevelen."
- Fatima, Den Haag

"Ik heb meerdere studies gevolgd bij Dar-al-'Ilm en ik ben meer dan tevreden! Als ik jullie een cijfer mocht geven dan is het zeker een 10! De docent kan erg boeiend vertellen en hij heeft veel geduld met de vragen die gesteld worden. De communicatie en organisatie zijn altijd zeer goed! Moge de Almachtige jullie belonen! Ik zal meer studies blijven volgen."
- Elmi, Amsterdam

"Geweldig! De studie was boven mijn verwachtingen heb het als zeer positief ervaren. Ik zou deze studie aan elke moslim aanbevelen, noodzakelijke kennis die iedere moslim zou moeten weten."
- Shabbier, Den Haag

"Zeer goede en interessante cursus. Goed opgezet qua structuur en uitleg van een uiterst deskundige docent die vragen op verschillende vlakken kan beantwoorden. Heldere uitleg van de complexe materie van erfrecht."
- Shahid, Amsterdam

"Het programma was erg leuk en leerzaam. Het programma is op goed niveau gegeven, maar toch goed om te volgen. Erg leuk vond ik dat er een koppeling werd gemaakt met Nederlands recht en hoe wij in Nederland rekening kunnen houden met Islamitisch erf- en huwelijksrecht."
- Laila, Utrecht

"Ik zal het zeker anderen aanbevelen. Ik reed hiervoor op en neer gemiddeld 225 km en het was het waard. Graag les in Utrecht."
- Shafie, Arnhem

"De ervaring was zeer prettig en boven mijn verwachtingen. Ik heb heel veel geleerd betreft gezins- en erfrecht. Zal dit zeker doorgeven in mijn omgeving en waar nodig is toepassen In shaa Allah (de onwetenheid in mijn omgeving is groot). Zou het anderen zeker aanbevelen In shaa Allah."
- Nadira, Amsterdam

"De afgelopen 6 weken waren zeer leerzaam. De lessen worden helder, in een duidelijke taal en onpartijdig verteld. Je leert om met een juridische blik naar verschillende onderwerpen en ayaat te kijken. Uiteraard ontbreekt een stukje humor niet. Dit maakt de lessen luchtiger. Een ander positief punt is dat de wetten en plichten uit de Koran naar hedendaagse situaties worden vertaald."
- Elif, Amsterdam

Mogelijkheid tot examen en certificaat
Deze studie kan worden afgerond met een examen. De datum en locatie van het examen worden nader bekend gemaakt en kan zijn in enig periode van het studiejaar.
De kosten van het examen zijn €50,00. De score die recht geeft op een certificaat is bij ons vastgesteld op minstens het cijfer 6.0. Er is geen herkansing mogelijk.
Een nabespreking van het examen en de antwoorden kan ingepland worden.


Tot deelnemers van eerdere studies bij ons
Deze studie kent overeenkomsten met delen uit de special "Wetten van de Koran" (2016). Veel kan dus bekend voorkomen. Deze studie is echter wat uitgebreider en diepgaander.


Startdatum Maand Variant Locatie