“Beide voeten van het kind van Adam (de mens) zullen op de Dag des Oordeels, wanneer zij tegenover hun Heer staan, niet voortbewegen voordat hij over vijf zaken wordt ondervraagd:
(1) over zijn leven en hoe hij het heeft doorgebracht, (2) over zijn jongere jaren en wat hij daarin heeft genuttigd, (3) over zijn geld en hoe hij het heeft verdiend (4) en aan wat hij het (zijn geld) heeft uitgegeven en (5) over hoeveel hij heeft gehandeld naar wat hij weet.” [Al-Tirmidhi]

Dit is wat de profeet Muhammad (vrede zij met hem) heeft gezegd. Van de vijf zaken die hij noemde gaan er twee over geld. Logisch ook want geld is iets waar wij allen dagelijks mee te maken hebben. In onze huidige consumptiemaatschappij wordt van mensen verwacht om zoveel mogelijk geld uit te geven of goederen te bezitten. We willen dan ook goed verdienen en financiële kansen grijpen. Velen zijn er ook zodanig op gefocust dat het past bij wat de profeet Muhammad (vrede zij met hem) zei: “Er zal een tijd komen dat het iemand niet meer uitmaakt of hij (zijn inkomsten) op een halal of haram manier verkrijgt.” [Al-Bukhari]

Niet alleen hoe je geld verdient is belangrijk, maar ook hoe je het uitgeeft. Hoe ga je financiële transacties aan zoals koop, verkoop, betalingen, leningen en investeringen of zelfs betalen voor een all-you-can-eat buffet? Voor iedere cent die je ontvangt of uitgeeft zul je immers verantwoording moeten afleggen. Dus vraag jezelf af of je eigenlijk wel weet of jij jouw geldzaken verricht op een wijze die is toegestaan vanuit de Islam. Hoe bewust ben je je hiervan? Kennis opdoen over Islamic Finance helpt jou om te weten wat je goed of verkeerd doet in geldzaken.

In deze studie bekijken we Islamic Finance vooral vanuit het perspectief van de consument die mogelijk niet bekend is met de islamitische regels en richtlijnen over financiën, maar die net als ieder ander voortdurend financiële beslissingen moet nemen.

Om duidelijk te zijn. Dit is niet een studie over islamitisch bankieren of over het opstellen van bancaire contracten of het opzetten van een islamitisch financiële instelling. Deze studie geeft je wél de inzichten waar je op moet letten als iemand iets aanbiedt onder het mom van bijvoorbeeld halal financieren, beleggen of verzekeren. Het leert jou ook bewuster om te gaan met jouw dagelijkse bestedingen en je koop- en verkooptransacties. Zaken waar je waarschijnlijk niet eens bij stilstond.

Na het volgen van deze studie ga jij het volgende kunnen verklaren: 

 • Koran- en hadithteksten over handel die de fundamenten van Islamic Finance vormen;
 • de toepassing van islamitische rechtsprincipes op financiële transacties;
 • islamitisch perspectief op geld, handel en inkomen;
 • beginselen van Islamic Finance;
 • de vormen en elementen van 'riba' (rente) waardoor je ook weet wanneer iets wel of niet daaronder valt;
 • geldende principes bij ondernemen, beleggen, investeren in cryptocurrency (o.a. Bitcoin), verzekeringen, betalingen, leningen, lease;
 • islamitische financieringsmethoden of investeringsvormen;
 • waar op te letten bij een mogelijke 'halalhypotheek';
 • misverstanden over Islamic Finance.

De studie is als volgt opgebouwd:

 • Zes studiedagen van drie uren. 
 • Je volgt één keer per week colleges. 
 • Met reguliere schoolvakanties en bijzondere dagen wordt rekening gehouden

 

Een premium studie is een exclusief expertisegebied. Je verdiept je in een specifiek onderwerp. Het vergroot niet alleen je islamitische kennis, maar het helpt je ook vooruit in je beroep of vakgebied. Het vergroot dus ook jouw waarde als professional.

Bij voltooiing van een premium programma of reeks, kan een examen worden afgelegd om een Dar-al-‘Ilm Certificaat te kunnen behalen. Dit zal zonder twijfel een toegevoegde waarde aan je cv zijn.

Een premium studie is een duurzame investering. Het is ook mogelijk om deze studie door uw werkgever te laten declareren.

Investering: 
€ 270,-

Omgerekend investeer je voor slechts €15,- per uur in een premium studie, waarmee jij als persoon én als professional zult groeien. Je kunt deze studie ook prima op je cv plaatsen.

De genoemde prijs is bij volledige betaling voordat de studie start.
U kunt de studie in twee termijnen betalen.​​​​​

Premium studie
Dit is een premium studie die meerdere modules kent. De studie waar je nu over leest, is de eerste module. Andere modules zullen verdiepend zijn op specifieke onderwerpen zoals financiële contracten, beleggingen en wat nog nader bekend zal worden gemaakt. 
Elke module zal afzonderlijk te volgen zijn. Na een module kan een examen worden aangevraagd voor een deelcertificaat. Meer over premium studies is te lezen op de veelgestelde vragen pagina.

Voorkennis
Als jij je al geruime tijd hebt verdiept in de wereld van islamitisch financieren, dan zal deze studie veel zaken bevatten waar je al mee bekend bent. Dit wil geenszins zeggen dat er niet iets nieuws te leren valt, weten wij uit ervaring.


Startdatum Maand Variant Locatie