
Kennis in het kort
Wij delen graag onze kennis, adviezen en ervaringen. Onderstaande artikelen zijn afkomstig van de docenten of trainers binnen het instituut. De teksten kunnen fragmenten uit de studies of het studiemateriaal van Dar-al-‘Ilm zijn. Wij kiezen er bewust voor om de inhoud van de onderstaande artikelen informatief en gemakkelijk begrijpbaar te houden. In shaa Allah komen er geleidelijk aan steeds nieuwe artikelen bij.
Klik hier voor de 7-delige videoreeks van onze Koran Expositie.
Beluister hier een lezing van Ustadh Saoed Khadje over het doel van het vasten.
Als een gelovige op het punt staat om deze wereld te verlaten en over te gaan naar de Volgende Wereld, dan dalen de engelen uit de hemel af met gezichten die stralen als de zon en zitten om hem heen in een menigte zover het oog reikt.
Veel mensen hebben vragen over het boze oog en of dat eigenlijk wel bestaat. In de Islam, net zoals in andere religies en overtuiging, wordt het bestaan van het kwade of boze oog niet ontkent. Maar wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld?
Wie op enige wijze onderzoekt, schrijft en onderwijst over het Oriënt (het Oosten), als theoloog, antropoloog, socioloog, historicus of filoloog, hetzij in specifieke of algemene aspecten, is een oriëntalist en wat diegene doet is oriëntalisme.
Wie is Allah? Als iemand dit aan je vraagt, hoe beantwoord je diegene dan? Allah leert ons hoe wij deze vraag kunnen beantwoorden. Hij leert ons wie Hij is, wat Hij doet en hoe wij Hem dienen aan te roepen.
Vanuit de Islam kunnen Koranpassages en profetische overleveringen worden aangehaald om het belang, of zelfs de verplichting, ervan te benadrukken.
Imam Abu Hanifa was één van de grootste juristen in de geschiedenis van de Islam. Hij stond bekend om zijn sterke redenatiemethoden en de wijsheden die daaruit voortkwamen.
Imam Muslim was afkomstig uit Nisapur (Naysabur), een centraal gelegen stad in de regio Khurasan. Hij was van Perzische origine, verbonden aan een Arabische stamlijn: de Banu Qushayr, welke deel uit maakte van de machtige Rabi‘a clan.
Tegenwoordig zien wij dat er bijzondere waarde wordt gehecht aan het doorbrengen van de 15e van Sha’ban middels vasten en bidden. Moskeeën organiseren bijeenkomsten om onder andere speciale gebeden te verrichten, dhikr te doen en vergiffenis te vragen. Maar er wordt ook gezegd dat dit ‘vieren’ of ‘gedenken’ een verzinsel zou zijn die in de religie is geslopen: een bid’ah. Hoe zit dat nu?
Er doet zich een kwestie voor waar de nodige discussie en onduidelijkheid over is ontstaan. Er is een standpunt genomen door een aantal moskeeën in Brabant, dat zij dit jaar (2013) weigeren om een offerdier te slachten als boycot of protest tegen veehandelaren en slachthuizen.